“Hvad er Baseline?" - Longer Exhale

“Hvad er Baseline?”

På en af mine netop afholdte workshops kommer en af deltagerne op og siger;

“Det er da sjældent at jeg har oplevet at være så længe i en afslappet tilstand. Det giver jo en helt anden mulighed for at koble af, reducere stress og blive bevidst om egne mønstre.”

I Træk vejret på naturlig vis arbejder vi på at opretholde en sund baseline i det autonome nervesystem. Det er noget af det, jeg lægger stor vægt på i min undervisning. Derfor underviser jeg primært i vejrtrækningsøvelser, der fordrer parasympatisk tilstand.

Jeg plejer at forklare via min erfaring, at det tager et års tid at træne en god baseline op. Det betyder ikke, at der går et helt år førend der kommer en effekt. Der sker noget hver gang træningen påbegyndes.

At arbejde henimod en sund baseline i det autonome nervesystem kan gå igennem vejrtrækningsøvelser, der påvirker det autonome nervesystem og især den parasympatiske gren for at hjælpe med at fremme hvile og fordøje tilstand og reducere stress.

Parasympatisk aktivering

Stille og rolig indånding gennem næsen aktiverer det parasympatiske nervesystem, signaler bliver sendt til kroppen om, at du er i sikker tilstand, hvilket hjælper med at dæmpe stressresponsen.
Angående vejrtrækningsøvelser er der forskellige variationer og teknikker der kan trænes.

Reducerer stresshormoner

Stille og rolig indånding gennem næsen har vist sig at reducere niveauerne af stresshormoner såsom kortisol i kroppen. Dette bidrager til at mindske den generelle stresspåvirkning.

Forbedrer hjerte- og lungefunktion

Ved at opretholde en regelmæssig praksis af parasympatiske vejrtrækningsøvelser vil du være i stand til at forbedre hjerte- og lungefunktionen. Samtidig bidrager vejrtrækningsøvelser med at opretholde en sund HRV (Heart Rate Variability) som er variationen i tidspunktet mellem hjerteslagene. HRV en markør for den autonome balance og giver yderligere et indblik i kroppens reaktion på stress, trivsel og din sundhedstilstand.

Mental klarhed og afslapning

Parasympatiske vejrtrækningsøvelser hjælper med at berolige sindet, forbedre koncentrationen og fremme følelsen og evnen til fokus, afslapning og velvære.

Altså baseline henviser til det normale funktionsniveau eller den hviletilstand, hvor kroppen opererer, når der ikke er nogen påvirkning eller trusler i det omkring sig liggende miljø.

Dette kaldes også homøostase altså indre ligevægt. Der er et udtryk for kroppens naturlige balance og stabilitet.

Ved den homøostatiske tilstand vil forskellige systemer fungere optimalt
– hjertefrekvensen er normal
– blodtrykket er indenfor de normale grænser
– fordøjelsen fungerer korrekt
og kroppen er god til at reagere på de ændringer eller trusler i miljøet, der måtte opstå.

Problemet opstår, når det autonome nervesystem er ubalanceret og kroppen ikke er i tand til at opretholde indre ligevægt. Dette kan medføre en række sundhedsmæssige problemer herunder

Forhøjet blodtryk
Hvis det sympatiske nervesystem konstant er overaktivt, kan det føre til forhøjet blodtryk, hvilket er en risikofaktor for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Søvnproblemer
Autonom ubalance kan påvirke søvnkvaliteten og føre til søvnløshed eller andre søvnforstyrrelser såsom snorken og søvnapnø.

Fordøjelsesproblemer

En ubalance i det autonome nervesystem kan føre til fordøjelsesproblemer som mavekramper, irritabel tarm-syndrom (IBS) og tynd mave og forstoppelse.

Stress og angst

Autonom dysregulering kan gøre dig mere modtagelig for kronisk stress og angst. Hvilket kroppen ikke er gearet til.

Nedsat immunfunktion

En ubalance i det autonome nervesystem kan svække kroppens immunforsvar, hvilket kan føre til hyppigere sygdomme og infektioner. Herunder konstant forkølet, små syg med ondt i halsen og småfeber.

For at skabe en sund baseline er målet at hjælpe kroppen med at vende tilbage til sin naturlige balance, forbedre dens evne til at håndtere stress og fremme generel trivsel.

Generelt er den centrale idé, at opretholdelsen af en basaltilstand i form af afslapning og PNS (parsympatisk) aktivering, med lejlighedsvis SNS (sympatisk) aktivering, når det er nødvendigt. Kan bidrage til et langt og sundt liv.

Ovenstående understreger vigtigheden af en stabil tilpasningsevne og balance i funktionen af det autonome nervesystem for at reagere passende på forskellige livssituationer.

Det er vigtigt at bemærke, at parasympatiske vejrtræknings øvelser ikke er en erstatning for en sund livsstil, herunder regelmæssig motion, god søvn og en afbalanceret kost. Men de kan være en værdifuld del af en bredere tilgang til at forbedre det autonome nervesystems funktion og fremme den generelle trivsel.

Træk vejret på naturlig vis og opbyg din baseline således at du bedre kan navigere i stress.

Efterlad en kommentar