Har du denne type kollega på din arbejdsplads? - Longer Exhale

Har du denne type kollega på din arbejdsplads?

Seconhand Stress

Line fra Hr-afdelingen var taget på besøg hos stress sygemeldte Kristian. Ingen havde set det komme, dog havde enkelte kommenteret, hvor aktiv, flittig og hastig Kristian altid var. Nu sad Line hjemme i stuen hos Kristian for at udvise empati for den situation han stod i. Line kunne godt mærke at hun blev påvirket af Kristians tilstand, men det var først da hun kom hjem at hele kroppen begyndte at ryste. Det var den måde, Line og jeg fik kontakt til hinanden fordi der var noget uforklarligt her Line ønskede at løse.

Måske har du en kollega, der altid går med hurtige taktfaste skridt. Kommer for sent til møder, afslutter andres sætninger. Sidder konstant med mobilen under møder og svarer på emails. Spørger om den sidste sætning kan gentages fordi vedkommende ikke er tilstede og hørte, hvad der blev sagt. 

Udadtil kan denne kollega synes som den vigtigste og mest produktive af alle. Men denne konstante bevægelse med at være i gang og påskyndelse hos andre er faktisk en stress form, der smitter som en steppebrand på arbejdspladsen. 

Stressen kaldes ”Secondhand Stress” – Secondhand Stress er ikke en psykologisk sygdom, lidelse eller diagnose. Det er et neurologisk fænomen, der refererer til den måde følelser og stress spreder sig på. 

Det er ikke kun gab og smil, der smitter.  Secondhand Stress er, når du begynder at absorbere følelser og stress fra dine omgivelser såsom kolleger, venner, familie, chefer mv. Kamp og flugt hormoner, der strømmer i din kollegas stressede krop, smitter dig.  

Mennesker er en del af hinandens nervesystem på godt og ondt. Det autonome nervesystem er indrettet således, at det konstant afkoder mikro udtryk hos andre mennesker og leder efter fare i omgivelserne. 

”Ro i mit nervesystem, skaber mere ro i dit nervesystem og omvendt – Træk vejret bevidst!”

Følelser spredes via spejlneuroner, der giver dig en mulighed for at leve dig ind i andre og forstå hvad de føler. Spejlneuronerne er nerveceller der hos mennesker aktiveres, når vi ser en handling, hører og selv udfører den. 

Når vi mennesker er under pres vil angst, stress og frygt nedsætte værdien af spejlneuronernes signalrate, hvilket bevirker at evnen til at skabe en følelsesmæssig forbindelse med omgivelserne reduceres når presset stiger. Hvis manglende tilstedeværelse indtræder i den relation du har med et andet menneske mindskes den følelsesmæssige resonans. Samarbejdet kan let gå i stykker, pludselig indtræder irrationelle handlinger og manglende tilkendegivelser for hinandens forskellighed at arbejde på. 

Følelser og stress er store smittebærer og kan være en god ide at lære at forebygge. Forebyggelsen er vigtig at være opmærksom på, når du skal forstå, hvorfor en af dine mest produktive kolleger skaber en tilstand, hvor du selv og dine omgivelser føler sig utilpas. 

Det er vigtigt at skabe et arbejdsmiljø, hvor alle kan slappe af og føle sig trygge. 

Hvilke muligheder er der tilstede?
Hvis vi skal koge det ned til meget få og enkelte punkter du kan gøre, vil jeg foreslå følgende.

1. For hver 55 min arbejde, holder du 5 min pause. Ingen mennesker er gearet til at præstere flere timer i stræk. 

2. Reducer eller undgå din stressede kollega i perioder

3. Reducer din tilstedeværelse på de sociale medier og systematiser din tid med mails mv.

4. Lær teknikker der kan reducere din stress og regulere dit nervesystem. Her kommer bevidst vejrtrækning ind. Et fokus på 5 min vejrtrækningsøvelser hver time, vil reducere din Secondhand Stress betragteligt. Næsevejrtrækning og lukket mund er værdifult. 

5. Optimer din søvn, gå i seng på samme tidspunkt og gerne når du er træt. Undgå for meget stimuli en lille time før sengetid. Vær opmærksom på din vejrtrækning i løbet af dagen. At den foregår gennem næsen, du har lukket mund på nær, når du snakker og spiser. Tape evt. din mund om natten, hvilket bevirker din hjerne hurtigere kommer ned i svingninger, du sover dybere og kroppen bliver i stand til at restituere og bearbejde dagens tanker. 

2 Comments

  1. Hanne den 23. august 2020 kl. 11:40

    👌

    • Lotte Maggie den 23. august 2020 kl. 14:35

      Tak for din kommentar. De fleste kan genkende disse typer kollegaer.

Efterlad en kommentar